Massage wordt al meer dan 4000 jaar uitgeoefend. Voor zover we nu weten ligt de origine van massage in het oude Egypte en China. Tegenwoordig wordt er gemasseerd ten behoeve van veel meer dan alleen genot en ontspanning. Bekende voordelen zijn pijnbeheersing of blessurepreventie. Maar onze kennis van de effecten die massage op ons lichaam kan hebben wordt steeds groter. Wat zijn nou precies de voordelen van massage?

Fysieke voordelen

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van massage is het vermogen om spierweefsel te ontspannen en zwelling te verminderen. Dit verlicht de druk op de zenuwen en vergroot flexibiliteit. Dit betekent dat je tijdens het sporten en bewegen niet alleen minder schade aan je spieren aanricht, maar ook dat je meer bewegingsvrijheid krijgt. Dit verkleint de kans op blessures.

Een ander belangrijk voordeel van massage is dat het de bloedsomloop bevordert. Het stimuleert de doorstroming van zowel bloed als lymfe. Lymfe is een vloeistof gevuld met witte bloedcellen, die gifstoffen en afvalstoffen uit ons weefsel verwijdert. Een goede bloedsomloop geeft beschadigde spieren de voedingsstoffen die ze nodig hebben om te genezen. Daarnaast ruimt het ongewenste afvalstoffen op. 

Mentale voordelen

In het verleden (en tegenwoordig komt het nog steeds voor) werd massage niet als een gangbare vorm van behandeling gezien. Dit kwam wellicht door onze neiging om uitsluitend naar de fysieke effecten te kijken. Dit klinkt misschien logisch, maar we weten nu dat chemische en psychologische effecten even grote voordelen zijn. 

Massages kunnen worden gebruikt om een breed scala aan niet-lichamelijke aandoeningen te behandelen dankzij de chemische effecten die het teweegbrengt. Een massagesessie van 60 minuten kan ons niveau van het stresshormoon cortisol met 30% verlagen. Tegelijkertijd ontstaat er een verhoging van ons serotonine niveau, met ongeveer dezelfde hoeveelheid. Serotonine is een natuurlijke pijnstiller. Daarnaast speelt dit stofje ook een sleutelrol bij het reguleren van cruciale aspecten van onze geestelijke gezondheid. Denk aan slaappatronen, stemming, spijsvertering, geheugen en sociaal gedrag. Hierdoor kan een massage bijvoorbeeld helpen bij het behandelen van depressie. 

Massage heeft meer voordelen die zowel de fysieke als de mentale gezondheid betreffen. Een slechte fysieke gezondheid zorgt meestal voor een slechte mentale gezondheid, en vice versa. Het is logisch dat mensen die pijn hebben geen zin hebben om sport oefeningen te doen, terwijl dat precies is wat ze moeten doen om zich beter te voelen. Massage kan helpen dit probleem aan te pakken. Massage pakt zowel fysieke als mentale symptomen tegelijkertijd aan.

Hoewel massage niet kan worden beschouwd als vervanging voor lichaamsbeweging, zijn de voordelen voor zowel fysieke als mentale gezondheid groot. Het is belangrijk om te erkennen dat massage niet alleen bedoeld is voor mensen met stijve spieren of spanningsklachten. Massage is ook een aanvulling op je persoonlijke gezondheidsroutine, waardoor je een sneller herstel bereikt en sneller fit bent. Kies daarom een massagesoort die bij jouw mentale en fysieke situatie past. City Massage biedt in totaal 12 verschillende massagesoorten, waarvan elke zijn voordelen kent.

Duo massage City Massage Countryside Tilburg Moergestel rustgevend
https://www.citymassage.nl/duo-massage-tilburg/

City Massage Tilburg

Bij City Massage Tilburg kun je terecht voor diverse massages in het hartje centrum van Tilburg.