Een veel voorkomend probleem die wij binnen onze massagesalon te horen krijgen is ‘hoofdpijn’. Vaak gaat dit gepaard met nek- en schouderproblemen.

Hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde houding, te hoge spierspanning of door vermoeidheid en stress gerelateerde klachten.

 

Stress gerelateerde klachten zorgen ervoor dat je spieren zich gaan aanspannen in je lijf. Ieder individu heeft zijn eigen zwakke plekken in zijn lichaam, maar toch zien wij vaak dat de trapezius bij veel mensen een zwakke plek is.  De trapezius is een spier die vanuit je boven rug doorloopt naar je schouders, nek en hoofd.

Deze spierspanning wordt dus getriggerd door stress of vermoeidheid, maar ook door je lichaamshouding. Mensen die een kantoorbaan hebben of veel op de weg zitten houden een passieve houding door de dag heen, wat zorgt voor stijven spieren. De spierspanning bouwt zich dan op dezelfde locatie in je lijf continue op.

Te hoge spierspanning kan ook voorkomen wanneer je jouw spieren actief gebruikt. Door bijvoorbeeld intensief te sporten of een nieuwe sport uit te oefenen.

Als deze kenmerken niet van toepassing zijn bij jou, maar je ervaart wel hoofdpijn, dan zou je eens kunnen kijken hoe lang je al je kussen en/of matras hebt. Dat klinkt raar, maar na een aantal jaar zijn je kussen en matras versleten. Hierdoor ligt je lichaam niet meer in de juiste houding, het matras en kussen werken dan niet meer corrigerend. Waardoor je misschien net te plat ligt met je hoofd of te hol met je rug.

 

Dus hoofdpijn kan ontstaan door:

 • Verkeerde houding, denk daarbij aan de passieve houding achter het bureau of achter het stuur.
 • Verkeerde houding, door versleten kussen en/of matras
 • Te hoge spierspanning, door stress gerelateerde klachten of vermoeidheid
 • Te hoge spierspanning, door intens activiteiten zoals sporten

 

Voor het gemak hebben we een paar oefeningen die je zelf thuis kan doen om de hoofdpijn tegen te gaan:

 1. Neem een fijne houding aan, het beste zittend met de voeten op de vloer. En concentreer je op ademhaling.
 2. Cirkel je schouders van boven naar beneden en herhaal dit een aantal keer, wissel van voor naar achter en van achter naar voor.
 3. Trek je schouders op en laat ze dan weer vallen, herhaal dit.
 4. Cirkel met je hoofd eerst rechtsom een aantal keer en vervolgens ga je linksom.
 5. Houd je hoofd recht en druk met je wijs- en middelvinger op je kin. Zodat je eigenlijk een onderkin creëert. Dit maakt dat je ruimte creëert tussen je ruggenwervels.
 6. Laat je hoofd langzaam op je borst zakken. Haak je handen in elkaar en leg ze op je hoofd. Door de lichte druk van enkel het gewicht strek je de nekspieren.
 7. Leg je linkerhand op je rechter schouder en masseer de bovenkant van de monnikskapspier van je nek tot de schouderkop. Herhaal dit ook met je rechterhand aan de linkerkant.
 8. En als laatste zet je je wijs- en middelvingers op beide slapen, naast je ogen. En cirkel dan met een zachten druk op je slaap. Dit geeft vaak ontspanning aan je hoofd en de spieren.

 

Na deze oefeningen is het aan te raden om veel water te drinken, om zo alle afvalstoffen die tijdens het masseren uit je lijf te krijgen. Dit is ook zeer aan te raden na een massage bij ons in de salon.

Wil je graag meer tips, vind je het fijn dat een van onze masseurs naar je lichaam en spieren kijkt en wil je alles eens goed los gemasseerd hebben? Dat kan! Boek dan jouw massage bij City Massage. Dat kan online, via WhatsApp of door te bellen naar 0618856969

City Massage Tilburg

Bij City Massage Tilburg kun je terecht voor diverse massages in het hartje centrum van Tilburg.