Bij City Massage bieden we fibromyalgie-massages aan, speciaal voor mensen die last hebben van deze aandoening. Wat valt er precies onder deze aandoening, en waarom kan massage goed helpen bij symptomen hiervan?

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische aandoening die gepaard gaat met langdurige pijn in je spieren en bindweefsel. In Nederland zijn er ongeveer 340.000 mensen met fibromyalgie. De aandoening openbaart zich meestal tussen het 25ste en 40ste levensjaar en komt veel vaker bij vrouwen voor dan bij mannen: ongeveer 90% van de mensen met fibromyalgie is vrouw. Het belangrijkste symptoom is pijn door het hele lichaam, evenals spanningshoofdpijn, vermoeidheid, stijfheid en slaapstoornissen. De oorzaak van fibromyalgie is onbekend. Er is niets in het lichaam te vinden dat de aandoening kan verklaren. Daarom is de aandoening erg moeilijk vast te stellen. Hierdoor ervaren mensen met fibromyalgie veel onzekerheden over mogelijkheden om hun aandoening op te lossen.

In 1990 werd door onderzoekers van het American College of Rheumatology vastgesteld dat er 18 fibromyalgie-drukpunten zijn, ook wel tenderpoints genoemd. Hoewel de pijn door het hele lichaam kan voorkomen, zijn het deze specifieke plekken waar veel mensen met fibromyalgie pijn ervaren. De beschreven drukpunten worden nog steeds gebruikt om therapeuten te helpen bij het diagnosticeren van patiënten met deze ziekte. Mensen voelen de spanning in hun skeletspieren en in het bindspierweefsel van hun lichaam. Deze spanning vermindert de spierelasticiteit van fibromyalgiepatiënten en beïnvloedt hun slagaderlijke bloedtoevoer. Dit activeert iemands pijnreceptoren en resulteert in chronische pijn. Omdat hiervoor geen duidelijke oorzaak gevonden wordt, is het moeilijk om de pijn van patiënten te behandelen. 

De pijn is slechts het begin van een cyclus van problemen die de afgifte van serotonine door het centrale zenuwstelsel beïnvloeden. Problemen met het vrijkomen van serotonine geven een verhoogde kans op depressieve klachten en/of stemmingswisselingen. Fibromyalgie heeft daarnaast negatieve invloed op de slaapkwaliteit, waardoor het lichaam verminderd in staat is te herstellen. Psychische klachten van een patiënt kunnen daardoor verder verergeren en het lichaam en de geest uitputten. 

Massagetherapie bij fibromyalgie

Fibromyalgie is niet direct te genezen. Er bestaan echter verschillende behandelingen om iemands symptomen te verlichten. Een van de beste behandelingen voor mensen met fibromyalgie is massagetherapie. Een dergelijke therapie helpt mensen om pijn te verlichten, hun stresshormonen te verlagen en hun serotoninespiegel te verhogen. Hierdoor verbetert het algehele gevoel van welzijn. Speciale fibromyalgie-massagetechnieken helpen ook om je te laten ontspannen en daardoor een goede nachtrust te krijgen, zodat je lichaam kan herstellen en je fris aan de volgende dag kunt beginnen. Zodra je lichaam na een goede nachtrust homeostase heeft bereikt, dat wil zeggen een balans van het interne milieu, heb je de fysieke en mentale energie om de volgende dag uitdagingen aan te gaan. 

Fibromyalgie en massagetypes

De beste massagetechnieken voor fibromyalgiepatiënten vormen een combinatie van kneden, druk, strekken en warmte. Deze technieken maken de gespannen delen van het lichaam losser en vergroten je mobiliteit, waardoor je meer fysieke taken kunt uitvoeren. Goede technieken voor fibromyalgie-massage verbeteren ook de bloedsomloop en helpen het lichaam om gifstoffen uit de spieren te verwijderen.

Voordelen van fibromyalgie-massage

De volgende voordelen van fibromyalgie-massage worden door deskundigen genoemd:

 • Ontspanning om de slaap te verbeteren. 
  De massage helpt je om je slaapkwaliteit verbeteren waardoor je lichaam sneller herstelt. 
 • Verbetering van de spierspanning
  Fibromyalgie-massage helpt de slappe spieren te versterken waardoor je je kracht en vitaliteit herstelt.
 • Verbetering van het mentale welbevinden
  Ontspanningssessies helpen het gezondheidsbewustzijn te vergroten en stress te verminderen.
 • Vermindering van hoofdpijn
  Het verbeteren van de bloedtoevoer naar de hersenen helpt bij het verlichten van hoofdpijn klachten. 

Door ervaring met gasten die fibromyalgie ervaren is deze zeer zachte massage ontwikkeld. Tijdens een massage besteden we bij City Massage aandacht aan de klachten die op dat moment spelen, bijvoorbeeld van je onderrug of zelfs je benen of bilspier. Tijdens de massage masseren we uw hele lichaam, en gebruiken we warme olie.

City Massage Tilburg

Bij City Massage Tilburg kun je terecht voor diverse massages in het hartje centrum van Tilburg.