Het is geen geheim dat massages je gezondheid en welzijn verbeteren. Wij als massagesalon weten natuurlijk als geen ander wat een goede massage kan doen voor lichaam en geest. Van het verlichten van spierpijn tot het verminderen van stress: tientallen recente onderzoeken hebben het effect van massages in verband gebracht met echte fysieke en psychologische voordelen. 

Recente bevindingen

Uit een universitair onderzoek uit Australië blijkt dat een massage van 10 minuten na het sporten ervoor kan zorgen dat je spierpijn met 30% vermindert. Uit een ander onderzoek bleek dat je cortisol niveau met maar liefst 31% kan dalen na een massage. Goed voor de stress dus. Tegelijkertijd stijgen de niveaus van je feel-good hormonen, zoals dopamine en serotonine, met ongeveer 30%. 

Je hoeft niet eens persé een professionele masseur te bezoeken om dezelfde voordelen van massage te ervaren. Zelfmassage blijkt, uit verschillende onderzoeken, ook gunstige gevolgen voor je gezondheid te hebben. Vooral spierpijn, maar ook andere fysieke pijn-symptomen verminderen na een massage. 

Het blijkt zelfs dat pijnvermindering – samen met afname van depressieve gevoelens – het grootste voordeel is van massage. Pijn en depressievermindering zijn in verband gebracht met massages. Dit zegt Tiffany Field, directeur van het Touch Research Institute aan de Universiteit van Miami. 

Het immuunsysteem

Een deel van haar werk heeft aangetoond dat massage de werking van het immuunsysteem kan verbeteren. Zowel bij mensen met borstkanker als leukemie. Daarnaast kan het ook leiden tot een vermindering van fysieke en emotionele pijn onder ernstig zieken. Toen Tiffany Field gevraagd werd hoe massages zoveel gezondheidsvoordelen kan bieden vertelde ze dat recente onderzoeken hebben aangetoond dat massage de bloedstroom verhoogt in gebieden van de hersenen die verband houden met stemming en stressregulatie.

“Wanneer drukreceptoren onder de huid gestimuleerd worden, wordt de vagale activiteit in het lichaam hoger”. Tiffany Field verwijst hier naar de nervus vagus, een belangrijk onderdeel van het menselijk zenuwstelsel dat een rol speelt bij essentiële functies zoals hartslag, ademhaling en spijsvertering. Verhoogde activiteit in de nervus vagus zou – naast andere voordelen – een meditatief en kalmerend effect kunnen hebben. Dit effect zorgt tevens voor de daling van cortisol en andere stres gerelateerde symptomen. 

Bij het stoten van je teen of knie is je eerste reactie om over de pijnlijke plek te wrijven, zegt Fields. Dit heeft te maken met de ‘poorttheorie’ van pijn. Deze stelt dat je hersenen pijnlijke stimuli niet volledig kunnen registreren wanneer gerelateerde aanraakreceptoren activeren. “Dit is een andere manier waarop massage mogelijk pijn verlicht, zegt Fields. 

Conclusie

Fields beweert dat het immuunsysteem zich verbetert na een massage. Hoewel er aanwijzingen voor zijn is het nog niet definitief vastgesteld, en dit zal ook niet snel gebeuren. Het is namelijk lastig voor onderzoekers om uit te sluiten dat massage een placebo-effect kan hebben. Maar voor de meeste mensen is het niet van belang hoe de massage werkt, maar dat het werkt. 

Massages voor zowel de ontspanning als de verbetering van de gezondheid worden steeds normaler in onze samenleving. Bij City Massage heeft u de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende massagesoorten. Of dat nou een massage is voor je fysieke of mentale gezondheid, of gewoon puur voor het genot!

Duo massage massage voor 2 City Massage SPZ013 Tilburg
https://www.citymassage.nl/duo-massage-tilburg/

City Massage Tilburg

Bij City Massage Tilburg kun je terecht voor diverse massages in het hartje centrum van Tilburg.