De meeste van ons zijn in het dagelijkse leven overactief bezig met allerlei zaken, zoals een studie of carrière. Ontspannen is iets wat we niet genoeg doen. Ook al weten we hoe fijn het kan zijn om ultiem te ontspannen. Dit voelt niet voor niks zo fijn. Er zijn namelijk enorm veel redenen waarom ontspanning goed voor je is. Hier zijn er 5:

Je cortisolniveau daalt

“Ontspanning kan helpen het stresshormoon ‘cortisol’ te verminderen”, zegt fitnessexpert Matt Weik, eigenaar van Weik Fitness. “De taak van cortisol is om je lichaam te helpen omgaan met verschillende stressvolle situaties. Wanneer cortisolspiegels gedurende een lange periode hoog blijven, kan dit een hoge bloeddruk veroorzaken. Hoge niveaus cortisol kunnen slaapcycli verstoren, negatieve stemmingspatronen creëren en energie kosten. Daarnaast kan het er zelfs voor zorgen dat je lichaamsvet opslaat. Als je ontspant en de cortisolspiegel de kans krijgt om te normaliseren, heb je een betere kans om je algehele gezondheid te verbeteren. 

De automatische piloot staat niet meer op scherp

Er loopt wetenschappelijk onderzoek naar verdere voordelen van ontspanning. James Webb, Medicine Doctor, wijst op enkele feiten over ons fysiologisch welzijn die al vrij duidelijk zijn. “Ontspanning gebruikt over het algemeen onze bewuste geest en ons somatisch zenuwstelsel om onbewuste veranderingen in het autonome zenuwstelsel te bewerkstelligen.” Het autonome zenuwstelsel regelt de hartslag, ademhalingssnelheid, de bloeddruk en meer. Wanneer je bewust ontspant reageert je autonome zenuwstelsel langzamer. 

Je hartslag daalt

Ontspanning helpt de onderliggende activiteit in het autonome zenuwstelsel te verschuiven van de ‘vecht-of-vluchtkant’ naar het ‘rust-en-verteringsdeel’ van je zenuwstelsel. “Dit heeft verschillende effecten. Van het vertragen van de hartslag tot ons ‘op ons gemak’ stellen. Hierdoor wordt het positieve gevoel van welzijn bevorderd,” zegt Dr. Webb. “Onze bewuste activiteit wordt daardoor effectiever, inclusief een betere concentratie en verminderde spanningen.”

Je focus zal verbeteren

Het lijkt misschien contraproductief om tijd te nemen voor ontspanning. De stapel werk en klusjes gaan zichzelf natuurlijk niet doen. Caleb Backe, een gezondheids- en welzijnsexpert, pleit echter voor meer time-out momenten voor jezelf. “Simpel gezegd, als je gestrest bent heeft je lichaam extra energie nodig. Deze energie gaat naar je vecht-of-vluchtsysteem” vertelt hij. “Dit zal resulteren in angst en gebrek aan focus, omdat al je lichamelijke en mentale energie wordt gebruikt om denkbeeldige vijanden te verslaan. Door te ontspannen komt je lichaam weer in balans. Hierdoor heb je meer energie, zowel fysiek als mentaal.” 

Je krijgt helderheid

“Ontspanning schakelt overactieve hersengolven uit”, zegt Sal Rainbach, GZ-psycholoog. Hij legt uit dat het in evenwicht brengen van hersengolven enorm van belang is. Ondanks dat hoogfrequente hersengolven een doel dienen bij communicatie en probleemoplossing. “Stress chemicaliën zoals cortisol en adrenaline verstoren dit evenwicht. Diepe ontspanning stelt je in staat om de hersenen te reguleren, en te eindigen in een kalme en stabiele gemoedstoestand. Zelfs als je niet meer actief bezig bent met ontspannen” zegt Rainbach. 

Genoeg wetenschappelijke redenen om te ontspannen dus. Naast al deze kundig uitgewerkte redenen is ontspanning ook nog eens simpelweg superfijn. Wie geniet er nou niet van een moment ultieme rust? Wij bij City Massage kennen geen betere manier van ontspanning dan massage. Naar onze mening de beste optie: een Zweedse Ontspanningsmassage. Dus, neem vandaag een moment voor jezelf, en ontspan! 

"Ontspanning"

City Massage Tilburg

Bij City Massage Tilburg kun je terecht voor diverse massages in het hartje centrum van Tilburg.